Vyöhyketerapia

Vyöhyketerapia on hyvin vanha kiinalaiseen lääketieteeseen perustuva hoito, jossa käsitellään kehon eri heijastepisteitä ja vyöhykeratoja joko jaloista ja /tai muualta kehosta. Vyöhykepisteitä löytyy jalkapohjien lisäksi koko keholta. Hoidossa voidaan käyttää apuna myös keholle jätettäviä hoitomagneetteja tai hyvin pieniä korvan pisteisiin laitettavia ”kuulia”. Hoito vaikuttaa rentouttavasti koko kehoon ja sillä voidaan keskittyä hoitamaan myös tiettyjä ongelmia, kuten unettomuutta, kiputiloja, vatsavaivoja, migreeniä jne).

Vyöhyketerapia on kokonaisvaltaista kehoa, mieltä ja tunteita tasapainottava hoitomuoto, joka soveltuu kaikenikäisille. Hoito on lempeää eikä kovakourainen käsittely kuulu moderniin vyöhyketrapiaan. Myös vauvojen koliikkioireita voidaan lievittää vyöhyketerapialla. Usein voidaan tarvita muutama hoitokerta, jotta saadaan toivottu tulos. Vauvojen koliikkioireiden lievittämiseen vyöhyketerapiaa on käytetty menestyksellä jo pitkään ja aiheesta on aloitettu ainakin yksi tutkimus HUS:n alueella.

Vyöhyketerapian tarkoituksena on aktivoida kehoa parantamaan itse itsensä. Hoito tapahtuu hieromalla ja painelemalla jalkapohjan, koko jalkaterän, käsien tai korvien alueella olevia sisäelinten heijastevyöhykkeitä. Vyöhyketerapiahoidossa hoidetaan myös kehon muita osia. Vyöhyketerapeutti käsittelee joko pelkästään jalkaterien heijastepisteet tai koko kehon heijasteet (myös kädet, korvat, kasvot, pää ja selkä). 

Vyöhyketerapia sopii hyvin esimerkiksi stressin, päänsäryn, lihasjännitysten ja unettomuuden lievittämiseen sekä hidastuneen aineenvaihdunnan vilkastuttamiseen. Hoidon jälkeen on hyvä juoda runsaasti vettä, jotta kehon liikkeelle lähteneet kuona-aineet poistuvat tehokkaasti. Hoidon jälkeen, joillekin saattaa tulla päänsärkyä, joka yleensä helpottaa niin ikään vettä juomalla ja lepäämällä. Jos mahdollista, hoidon jälkeen olisi hyvä rauhoittaa loppupäivä ja antaa keholle aikaa aktivoitua parantamaan itseään ja myös mieli saa samalla lepoa.

Lisää tietoa modernista vyöhyketerapiahoidosta löytyy Kairon-instituutin sivuilta www.kairon.fi.  MyMatildan Kati on opiskellut vyöhyketerapiaa Kairon-Instituutissa koulun rehtorin Antti Pietiäisen kehittämän modernin (MVT) vyöhyketerapeutin koulutusohjelman mukaan.